Lajit

Hämeenlinnan Kennelkerhossa on perinteisesti harrastettu useita eri lajeja. 

Kesäisin treenataan useissa eri palveluskoirien maastolajeissa, tokossa, rallytokossa, noseworkissa, dobossa ja vepessä. Talvella kelien salliessa hiihtäjät vedättävät itseään ladulla tavoitteena valjakkohiihtokisat.

Lajista kiinnostuessa, olethan yhteydessä kunkin lajin omaan lajivastaavaan, niin he vastaavat kysymyksiisi. 

PK-JÄLKI (PAJÄ)

PK-jäljellä koira jäljestää ihmisen jättämää jälkeä metsässä ja tavoitteena on löytää jäljen tekijän jättämät kepit. Jäljestä lajina voit lukea lisää täältä.

Kesäaikaan Kennelkerhossa pyörii 3-4 jälkiryhmää, joissa on yleensä eritasoisia koirakoita. Lajivastaavana toimii Pirjo Kinnunen: hukkahovin@gmail.com

PK-HAKU (PAHA)

PK-haussa koira etsii ja ilmaisee merkityltä alueelta piilossa olevat ihmiset. Hausta lajina voit lukea täältä.

Kennelkerhossa on kolme eri hakuryhmää. Jos olet kiinnostunut kokeilemaan hakua, voit olla yhteydessä suoraan ryhmien vetäjiin: Sanna Hyytiäinen, dreamoor. bordercollies [a] gmail.com.

Kuva Sanna Hyytiäinen

PK-VIESTI (PAVI)

PK-viestissä koira juoksee maastossa kahden ohjaajan välillä merkattua viestirataa pitkin mahdollisimman nopeasti. Lajiin voit tarkemmin tutustua täällä.

Kennelkerhossa harjoittelee kesäaikaan pieni viestiryhmä, jonka lajivastaavana toimii Jani Heinilä:  jani.heinila@icloud.com

ERIKOISJÄLKI (IFH)

Erikoisjäljellä koira jäljestää pellolla tai vastaavalla avoimella alueella ihmisen tekemää jälkeä ja koko suoritus arvostellaan. Lisäksi koiran tulee ilmaista jäljeltä esineitä. Tutustu lajiin tarkemmin täällä.

Erikoisjälkeä Kennelkerhossa harrastetaan rajallisten alueiden puitteissa. Erikoisjälkiryhmästä vastaa Miia Heikkinen: miiaheikkinen@hotmail.com

ETSINTÄKOE (EK)

Teksti tulossa myöhemmin.

Lajivastaavana toimii Sanna Hyytiäinen, dreamoor.bordercollies (at) gmail.com

Kuva Sanna Hyytiäinen

VALJAKKOHIIHTO

Valjakkohiihdossa koira juoksee valjaissa ohjaajan hiihtäessä perässä. Laji haastaa molempien kuntoa ja tarjoaa vauhdikkaita elämyksiä. Hiihtää voi joko koira kytkettynä suoraan hiihtäjään tai laittamalla väliin ahkion. Lisää tietoa lajista löydät täältä.

Valjakkohiihdämme talvisin Hämeenlinnan ja Hattulan alueilla erikseen sovittavilla koiravuoroilla. Kunnat tarjoavat lisäksi ainakin jäälatuja, joilla voi hiihtää koiran kanssa koska vaan. Kennelkerhon hiihtokuvioista voi kysyä Raimo Viitaselta, raimoilpo@gmail.com OK.

kuva Mari Moisala

TOKO

Tottelevaisuuskoetta eli TOKOa harrastettaessa koiralle opetetaan tietyt tottelevaisuusliikkeet, esim. seuraamista, luoksetuloa ja noutoa. Koiralle opetetaan miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä rakentavassa yhteistyössä ohjaajan kanssa. Omaa koulutustasoa voi testata lajin kokeissa, joissa on neljä eri tasoa. Lisää lajista voit katsoa täältä

Tokosta vastaa Katariina Salo, jolta voi kysellä aiheesta: katariina.salo@yahoo.com

RALLYTOKO

Myös rallytokossa ohjaaja ja koira suorittavat yhdessä erilaisia liikkeitä edeten radan läpi kylttien ohjeita seuraten. Siinä tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään millintarkka paikka. Koiraa saa myös kehua ja kannustaa. Myös rallytokossa voi kisata neljällä eri tasolla. Lajiin voit tutustua paremmin täältä.

Kennelkerhossa on treenejä etenkin kesäkaudella. Lajivastaavana toimii Meri Oksanen: meri.oksanen.hkk@hotmail.com

VEPE

VEPE eli vesipelastus on kerhomme valikoimassa uusimpia lajeja. Vesipelastuskokeella testataan koiran kykyä toimia vedessä. Vesipelastuskoe koostuu erilaisista vedessä suoritettavista liikkeistä, kuten veneen hinaus, veneestä hyppy tai hukkuvan pelastus. Liikkeet ja liikkeiden suoritustavat vaihtelevat koeluokittain. Lisätietoa lajista löydät täältä.

Kesäkaudella Kennelkerhossa treenaa viikoittain useampi ryhmä pääasiassa Suvipielisessä majallamme. Lajivastaavana toimii Anne Heinoseen: anne.heinonen@pp2.inet.fi.

NOSEWORK

Nosework on kerhomme uusimpia lajeja. Noseworkissa koira opetetaan tunnistamaan ja ilmaisemaan kolme erilaista kohdehajua sekä niiden yhdistelmiä. Etsittävät hajut ovat eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Nenätyöskentely on koiralle ominaista ja mieluisaa. Kohdehajujen etsiminen vaatii koiralta nenänkäytön lisäksi aivotyöskentelyä. 

Noseworkia on ollut kurssimuotoisesti kesäkaudella Suvipielisen majalla. Lisätietoa lajista löydät täältä.

DOBO

Dobo on Suomessa vuonna 2010 kehitetty koiran ja ohjaajan yhteinen liikuntalaji. Sen tavoitteena on sekä koiran että omistajan lihaskunnon, tasapainon, kehon hallinnan sekä liikkuvuuden parantaminen. 

Kennelkerholla on ollut kurssimuotoisesti Dobo treejenä. Lajista lisää voit kysyä Jaana-Maarit Perkkala: kultajyvan@gmail.com

Erikoisjälkikoe IFH